Kluski to dania mączne charakterystyczne dla kuchni polskiej. Dzięki zawartości mąkibardzo pożywne i sycące. Wspaniałe jako dodatek do zup i dań głównych.

Należy gotować je w dużej ilości wody, zawsze wkładać na wrzątek i pilnować, by nie wykipiały. Wyróżniamy wiele rodzajów tego mącznego i sycącego przysmaku, który nie ma sobie równych obok pierogów, uszek i knedli.

Zacierki, które z pewnością pamiętamy z dzieciństwa mogą być siekane, skubane lub tarte. Najlepiej smakują z pełnowartościowym masłem lub sosem mięsnym.

Kluski kładzione, kluski lane, kopytka z dodatkiem mięsa i warzyw to doskonały pomysł na danie głównie. Kluski śląskie z sosem uwielbia chyba każdy z nas! Nie możemy zapominać także o cudownych kluskach na parze, serwowanych na słodko - w towarzystwie koktajlu z owoców - lub wykwintnie z dodatkiem gulaszu.

Do ciasta na kluseczki francuskie dodaje się pianę ubitą z białek i masło, dzięki temu stają się bardziej pulchne. Takie kluski są wprost idealne do rosołu i innych treściwych zup

Warto pamiętać, że jedną z 12 potraw wigilijnych są kluski z makiem, które świetnie smakują zarówno na ciepło jak i zimno.

Zachęcamy do skorzystania z przepisów na doskonałe kluski!
 
Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Kluski

Znaleźliśmy 1027 przepisów w kategorii Kluski

Kluski leniwe z koperkiem

Kluski leniwe z koperkiem

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Leniwe z margaryną

Leniwe z margaryną

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

Zgobisz Zgobisz
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: