Mati13

Mati13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 889]

Talarki ziemniaczane do obiadu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Dodatek do obiadu, zamiast frytek czy ziemniaków

Talarki ziemniaczane do obiadu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Talarki ziemniaczane do obiadu

 

  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczka mielonej papryczki chili
  • 1 łyżka suszonego koperku
  • sól

Sposób przygotowania:

Talarki ziemniaczane do obiadu
Ziemniaki obieramy, myjemy, a następnie kroimy w talarki i przekładamy do miski. Do wysokiej patelni lub garnka pokrytego teflonem wlewamy sporo oleju i rozgrzewamy na ogniu. następnie przekładamy talarki ziemniaczane, a na nie posypujemy paprykę słodką oraz ostrą. Kilkakrotnie całość mieszamy w trakcie smażenia i trzymamy na ogniu tak długo aż talarki będą miękkie i się ładnie zarumienią. Wyjmujemy talarki ziemniaczane na miskę wyłożoną ręcznikiem jednorazowym. Gdy trochę obciekną posypujemy je koperkiem oraz solą i "mieszamy" - podrzucamy kilkakrotnie w misce do góry. Talarki ziemniaczane podajemy do drugiego dania
Talarki ziemniaczane do obiadu
ziemniaki kroimy w talarki o tej samej wielkości
Talarki ziemniaczane do obiadu
doprawiamy paprtyczkami aby nadać ostrości
Talarki ziemniaczane do obiadu
talarki osuszamy z nadmiaru tłuszczu, by były lepsze
Talarki ziemniaczane do obiadu
na sam koniec doprawiamy koperkiem - ja miałem tylko suszony

Tagi:

ziemniaki