Sposób przygotowania:
Tanie ciasteczka z makiem.
Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia i posiekać z niecałą kostką masła na wiórki,ostrym długim nożem.Zsunąć na stosik,zrobić dołek,dodać żółtka oddzielone od białek,cukier waniliowy,mak i śmietankę.Zagnieść i wyrabiać na gładkie ciasto,dodając nieco śmietany lub mąki w razie potrzeby.Można kulkę ciasta zapakować w worek foliowy i schłodzić z 30 min.,aby skruszało nieco.Międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 st.C i wy- -smarować tłuszczem roślinnym blachę oraz wyłożyć arkuszem pergaminu dno blachy.Ciasto wyjąć z lodówki,rozwałkować i wykrawać radełkiem lub foremkami kształty lub kwadraciki.Ułożyć 2 cm.od siebie ciastka,wstawić do piekarnika i piec z 15-20 min. na złoty kolor.Po upieczeniu wyjąć,ostudzić,posypać cukrem pudrem i przełożyć szczypcami na talerz lub paterę.