iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Faworki z cukrem pudrem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo lubię faworki, bo są tanie w przygotowaniu. Dlatego często je smażę, nie tylko zimą, ale też latem.

Faworki z cukrem pudrem

Składniki:

Faworki z cukrem pudrem

 

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Faworki z cukrem pudrem
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, wymieszać, zrobić dołek dodać do niego kwaśną śmietanę oraz żółtka. Zagnieść ciasto, rozwałkować na stolnicy na grubość 3 mm, wycinać koła średnim i mniejszym kieliszkiem, robimy nacięcia, koła nakładamy na siebie, dociskamy, smażymy na gorącym oleju na złoto, posypujemy cukrem pudrem.

Tagi:

faworki chrust