gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Tarhonya z kalafiorem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak przygotowane tarhonya z kalafiorem podaję jako dodatek do obiadu. Polecam - ma fajny smak, a do tego jest łatwe w przygotowaniu.

Tarhonya z kalafiorem

Składniki:

Tarhonya z kalafiorem

 

  • 80 gram tarhonya
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 3 łyżki oliwy
  • kawałek pora
  • 1/2 kalafiora
  • sól
  • liście sałty

Sposób przygotowania:

Tarhonya z kalafiorem

ETAP 1:

Tarhonya z kalafiorem
Tarhonya dusimy pod przykryciem, aż napęcznieje.

Oczyszczony kalafior gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i studzimy (mi został z obiadu z poprzedniego dnia)

Tarhonya wsypujemy na patelnię na rozgrzany tłuszcz i smażymy ok. 1 minuty, po czym wlewamy szklankę wody i dodajemy kostkę rosołową.

Dusimy pod przykryciem, aż napęcznieje i będzie miękkie.

ETAP 2:

Tarhonya z kalafiorem
Do tarhonya dodajemy pokrojony drobno por.

Pokrojony drobno por dodajemy do tarhonya i całość dusimy przez chwilę.

ETAP 3:

Tarhonya z kalafiorem
Do tarhonya dodajemy podzielony na różyczki kalafior.

Kalafior dzielimy na różyczki i dodajemy do tarhonya. Mieszamy i podgrzewamy na wolnym ogniu ok.5 minut.

W razie potrzeby doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalną. Danie wykładamy na talerz wyłożony liściem sałaty.