Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Berberyjski omlet z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Berberyjski omlet z mięsem to ciekawa propozycja na obiad z dodatkiem papryki, cheddara oraz wołowiny.

Berberyjski omlet z mięsem

Składniki:

Berberyjski omlet z mięsem

Omlet

  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 1 posiekana czerwona papryka
  • 1 posiekana żółta papryka
  • 1 posiekana zielona papryka
  • cukinia, pokrojona bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego tymianku
  • 2 łyżki posiekanego rozmarynu
  • pomidor, bez pestek, pokrojony w kostkę
  • 3 posiekane łodygi koperku
  • łyżeczka prażonego i zmielonego kminku

Jajka

Mięso

  • 500g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku w proszku
  • łyżeczka cynamonu
  • ½ słodkiej papryki
  • garść posiekanej pietruszki
  • garść posiekanej kolendry
  • sól
  • czarny, świeżo mielony pieprz

Sos pomidorowy

  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili, posiekana
  • 900 g pokrojonych w kostkę pomidorów, mogą być puszki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 6 świeżych jaj
  • garść posiekanej, świeżej pietruszki
  • garść posiekanej, świeżej kolendry

Sposób przygotowania:

Berberyjski omlet z mięsem
1.Omlet. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż cebulę, paprykę, cukinię, tymianek, rozmaryn i czosnek. Dodaj pomidory i zdejmij z ognia. Dorzuć posiekany koperek i kminek. Przelej nadzienie do formy do muffinek. Ubij jajka z serem i dopraw solą i pieprzem. Zalej masą z jajek formę do muffinek i wymieszaj ze sobą składniki. Piecz przez 15-20 minut aż ciasto wyrośnie i będzie złociste.

2.Mięso. Zmieszaj mięso ze wszystkimi składnikami oprócz soli i wstaw do lodówki by się zamarynowało. W między czasie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek przesmaż cebulę. Dodaj kminek, czosnek, papryczkę chili i koncentrat pomidorowy i dobrze wymieszaj. Dodaj pomidory z puszki i zmniejsz ogień.

3.Mięso wyjmij z lodówki i uformuj w małe pulpety. Rozgrzej oliwę na patelni i lekko przesmaż z każdej strony. Wrzuć pulpety do sosu pomidorowego i gotuj aż będą gotowe. Wyłóż mięso na talerz i podawaj z wcześniej przygotowanymi omletami ( fritattą ). Ozdób posiekaną pietruszką i ziołami.