gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tak usmażoną łopatkę wieprzową z tarhonya - zacierką jajeczną podaję na obiad jako danie główne. Polecam.

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya

Składniki:

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya

 

  • 300 - 400 gram łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 3-4 łyżki tarhonya (zacierki jajecznej)
  • margaryna do smażenia
  • szczypiorek

Sposób przygotowania:

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya

ETAP 1:

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya
Cebulę obraną i pokrojoną przesmażamy na tłuszczu.

Margarynę rozpuszczamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy, przekładamy na patelnię i smażymy przez chwilę.

ETAP 2:

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya
Do cebuli dodajemy pokrojone plastry mięsa.

Łopatkę kroimy w plastry i przyprawiamy ją z obu stron solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny.

Do cebuli dodajemy przyprawione plastry mięsa i smażymy (można pod przykryciem). W razie potrzeby podlewamy wodą.

ETAP 3:

Łopatka wieprzowa smażona z tarhonya
Do cebuli i mięsa dodajemy zacierkę jajeczną.

Pod koniec gdy mięso będzie miękkie to wsypujemy zaciekę jajeczną i całość dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w razie potrzeby, aż zacierka będzie miękka.

Danie wykładamy na półmisek i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.


Tagi:

danie mięso