petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Tarninówka.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Nalewka Tarninówka aby lekko wirowała główka:))

Tarninówka.

Składniki:

Tarninówka.

 

  • goździków, kawałek kory cynamonu, pół łyzeczki startej gałki muszkatowłowej, 4 szkalnki wódki, szkalnka spirytusu

Sposób przygotowania:

Tarninówka.
tarninę umyć i na brytfance wstawić do nagzranego piekarnika. Po kilku minutach wyjać przestudzić i wydrylować. Wrzucić do gesiorka, dodac wszytskie przyprawy i kilka pestek owoców. Zalac wódką, potem spirytusem. Szczelnie zakorkowac. Odstawić na 10-12 dni. W tym czasie gęsiorkiem mozliwie często potrzasać, a potem nalewkę odcedzić i wycisnąć owoce na lnianej szmatce. Ugotowac syrop z wody i cukru, odszumować, zdjąc z ognia i stopniowo mieszając wlewać do nalewki. Znów szczelnie zamknac w gasiorku i odstawić na 3 dni. Na koniec przefiltrować i już w butelkach trzymać w chłodnym miejscu. Gotowe po 3 miesiącach.