Martyna239

Martyna239

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 71]

Tarta jabłkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarta - szarlotka na kruchym spodzie.

Tarta jabłkowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tarta jabłkowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta jabłkowa
Do rozpuszczonej i schłodzonej margaryny dodajemy żóltka, cukier, mąkę i proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. 1/4 ciasta wkładamy do zamrażalnika, a resztę rozkładamy na blachę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy około 10 minut. Następnie wykładamy mus jabłkowy. Ciasto z zamrażalnika ścieramy na tarce o grubych oczkach i tak powstałą kruszonkę wysypujemy na mus. Pieczemy jeszcze około 20-25 minut. Tartę można posypać cukrem pudrem.
Tarta jabłkowa
Przygotowanym ciastem dokładnie wylepiamy blachę do tarty.
Tarta jabłkowa
Spód ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy.
Tarta jabłkowa
Na podpieczony spód wykładamy mus jabłkowy.
Tarta jabłkowa
Na wierzch ścieramy kruszonkę z odłożonego kawałka ciasta.

Tagi:

jajko jajka tarta