Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast pojawiających się w polskich domach. Nie każdy wie, że pomiędzy szarlotką a jabłecznikiem (jak często jest nazywana) istnieje delikatna różnica - poza owocami, podstawą szarlotki jest kruche lub półkruche ciasto. Jabłecznik natomiast może być wykonany na cieście drożdżowym,  francuskim lub na biszkopcie.

Przepis na szarlotkę istnieje w postaci niezliczonej ilości odmian z wykorzystaniem przeróżnych składników i sposobów wypieku. Przy przygotowaniu tradycyjnej szarlotki na bazie jabłek można również zastosować produkty nie będące jej stałym elementem, które nadadzą jej nowego wymiaru i niezwykłego aromatu. 

Najczęściej wykorzystywanymi owocami w szarlotce są jabłka - smażone, krojone, starte choć coraz chętniej i częściej przy wypieku tego ciasta wykorzystuje się inne owoce i nie tylko. Nikogo nie powinna już dziwić szarlotka z dynią, agrestem, wiśniami czy rabarbarem.

Można podawać ją z gałką lodów czy bitą śmietaną; sam wypiek może być wzbogacony o budyń, bezy a nawet płatki kukurydziane! Wierzch ciasta najczęściej pokrywa kruszonka (która również może występować w wersjach z różnymi dodatkami), pianka lub tak zwana „kratka” z ciasta.

Niezależnie od preferencji smakowych warto pamiętać, że z racji swej popularności ciasto to - tak jak makowiec czy sernik - bardzo często gości na stole w święta Bożego Narodzenia i inne ważne uroczystości. Wśród naszych przepisów z pewnością znajdziecie niejeden, który Was zaskoczy. To dobra okazja, by poeksperymentować i odkrywać nowe oblicza (i smaki) szarlotki!
Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

W roli zamiennika mąki pszennej w szarlotce bezglutenowej doskonale sprawdza się mąka marcepanowa, kukurydziana, ziemniaczana oraz mąka z ciecierzycy. Świetnie łączą się one ze wszystkimi składnikami i sprawiają, że ciasto jest bardzo delikatne. W przypadku wegańskiej szarlotki zamiast jajek wystarczy dodać 4 łyżki wody spod cieciorki w puszce lub rozgniecionego widelcem banana (na każde jajko w przepisie). Gdy ciasto ma być bezglutenowe, wegańskie i do tego dietetyczne cukier można zastąpić stewią, ksylitolem lub kilkoma zblendowanymi z odrobiną wody daktylami.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Niejednej osobie zapach ciepłej szarlotki na kruchym cieście przyniesie wspomnienie dzieciństwa. Jabłecznik przygotowany na kruchym spodzie przez wielu określany jest jako najlepsze ciasto na świecie. Nie masz pomysłu na smaczny, a zarazem lekki deser podawany przy niedzielnym obiedzie? Szarlotka z całą pewnością sprawdzi się przy takiej okoliczności. Pyszny jabłecznik można wykonać w łatwy i szybki sposób, co sprawia, że nawet niedoświadczona gospodyni nie rozczaruje gości.

Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

Na miano „mistrzowskiego ciasta” z pewnością zasługuje szarlotka z kruszonką. Przygotowanie kruszonki nie wymaga żadnych skomplikowanych czynności. Wyrobione ciasto wystarczy podzielić na dwie części, z których jedną na 60 minut umieszcza się w zamrażalniku. Po przygotowaniu jabłecznika czekającego już tylko na pieczenie, zmrożone ciasto należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i równomiernie wyłożyć na wierzchnią warstwę jabłecznika. Uznaniem konsumentów cieszy się szarlotka, która oprócz kruszonki zawiera również bezę lub pianę z białek.

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Najszybszym rodzajem szarlotki jest szarlotka sypana. Jest to jabłecznik, którego nie trzeba wyrabiać, przez co jest niezwykle prostym i szybkim do przygotowania ciastem. Przepis na szybki jabłecznik nie wymaga ucierania, zagniatania ani ubijania, jest znany i praktykowany od wieków. Doceniają go przede wszystkim osoby niemające czasu na dłuższe kuchenne wyzwania.

Szarlotka królewska

Szarlotka królewska

Znaczną popularnością cieszy się szarlotka królewska na delikatnym biszkopcie. Ciasto przykryte jest śmietankową pianką, a zamiast zwykłego jabłkowego musu można go wykonać z jabłkami w galaretce w roli głównej, zdobione bitą śmietaną. Ten królewski deser zaliczany jest do najdelikatniejszych i bardzo smacznych ciast, które urozmaici menu każdej uroczystości.

Szarlotka bezglutenowa

Szarlotka bezglutenowa

Ostatnimi czasy jedną z częściej praktykowanych diet jest dieta bezglutenowa. Na sklepowych półkach pojawia się coraz większa ilość produktów pozbawionych glutenu. Dobrą wiadomością dla amatorów jabłeczników jest fakt, iż również szarlotka może być ciastem bezglutenowym. Do jej przygotowania wykorzystuje się mieszankę mąk bez glutenu, do których zalicza się mąkę ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną i kokosową w połączeniu z mielonymi migdałami. Bezglutenowy jabłecznik można uzyskać również w wersji wegańskiej, pozbawionej mleka i jajek. Wegańską i bezglutenową szarlotkę przyrządza się z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Ten aromatyczny i sycący deser jest doceniany nawet przez wielbicieli tradycyjnego jabłecznika.

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Wyśmienitą kompozycję tworzy połączenie szarlotki na kruchym cieście z budyniem waniliowym. Osoby lubiące kulinarne przygody mogą wykonać domową wersję budyniu, która nie wymaga dużych nakładów czasu i energii. Do jego przygotowania wystarczy posiadać mleko, masło, cukier, a ponadto jaja, dwa rodzaje mąki oraz prawdziwą wanilię.

Znaleźliśmy 1281 przepisów w kategorii Szarlotka

Szarlotka w "pasy"

Szarlotka w "pasy"

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Cynamonowa szarlotka

Cynamonowa szarlotka

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka Eli

Szarlotka Eli

eli_555 eli_555
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rajska szarlotka

Rajska szarlotka

Ewa27 Ewa27
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szarlotka pychotka

Szarlotka pychotka

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Marcepanowa szarlotka

Marcepanowa szarlotka

Ewa27 Ewa27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: