Sposób przygotowania:
Szarlotka z pomarańczamiEtap 1
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść.
Etap 2
Ciasto podzielić na 2 części (proporcje 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 22 cm).
Etap 3
Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny, wymieszać z pomarańczami.
Etap 4
Z owoców odcisnąć nadmiar soku, dosłodzić do smaku cukrem, rozłożyć na cieście w tortownicy.
Etap 5
Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w niezbyt szerokie paski. Paski ciasta rozłożyć na owocach tworząc kratkę.
Etap 6
Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczoną szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.
mocsłodkości
biedroneczki
biedroneczki
lukrowanepierniczki