Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Szarlotka z pomarańczami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszna prosta szarlotka na kruchym cieście wzbogacona cytrusami... W sam raz do popołudniowej kawki:)

Szarlotka z pomarańczami

Składniki:

Szarlotka z pomarańczami

Ciasto:

  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 jajko

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Szarlotka z pomarańczami

Etap 1

Szarlotka z pomarańczami
Gładkie ciasto przygotowane z masła mąki cukru i jajka.

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść.

Etap 2

Szarlotka z pomarańczami
Większa część przygotowanego ciasta rozłożona w tortownicy.

Ciasto podzielić na 2 części (proporcje 2/3 i 1/3). Większą część ciasta rozłożyć na dnie tortownicy (ok. 22 cm).

Etap 3

Szarlotka z pomarańczami
Obrane i starte jabłka wymieszane z sokiem cytrynowym i pomarańczami.

Z cytryny wycisnąć sok. Pomarańcze obrać i wyfiletować. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, polać sokiem z cytryny, wymieszać z pomarańczami.

Etap 4

Szarlotka z pomarańczami
Wymieszane z cukrem owoce rozłożone na cieście.

Z owoców odcisnąć nadmiar soku, dosłodzić do smaku cukrem, rozłożyć na cieście w tortownicy.

Etap 5

Szarlotka z pomarańczami

Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, pokroić w niezbyt szerokie paski. Paski ciasta rozłożyć na owocach tworząc kratkę.

Etap 6

Szarlotka z pomarańczami

Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut (ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika). Upieczoną szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem.