SUPERPRZEPIS

Tarta na zimno z truskawkami

  • 9
  • zbysiowa
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Tarta  na zimno z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Sezon na truskawki się niestety kończy, więc wykorzystujemy go na maxa;)

Składniki:

Tarta na zimno z truskawkami

 

  • Na spód
  • 30 dag ciastek czekoladowych z masą ( markizy)
  • Masa:
  • 2 pełne łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 500 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • Truskawki ( 50 – 70 dag)
  • Galaretka cytrynowa

 

Sposób przygotowania:

Tarta na zimno z truskawkami
Ciastka rozdrabniam/ mielę za pomocą blendera . Przesypuję do formy na tartę i wylepiam nimi spód, porządnie dociskając . Wstawiam do lodówki na jakies pół godziny.



W tym czasie przygotowuję masę i galaretkę. Galaretkę rozpuszczam w 350 ml gorącej wody, mieszam dokładnie i odstawiam do wystudzenia.



Z pół litra mleka odlewam 200 ml i miksuję go z jajkami, dodaję obie mąki i cukier z wanilią, ponownie miksuję. Resztę mleka słodzę 3 łyżkami cukru i doprowadzam do wrzenia, wlewam do niego mleko z mąkami, cały czas mieszając zagotowuję. Odstawiam do przestudzenia.



Truskawki myję i odcinam szypułki, osuszam . Na schłodzony spód z ciastek wylewam lekko ciepłą masę, układam gęsto truskawki,można wykładać połówki lub ćwiartki i zostawiam aby dobrze wystygło. Gdy już jest zimne wylewam lekko tężejącą galaretkę.

Smacznego:)
Tarta  na zimno z truskawkami
Ciastka rozdrabniam/ mielę za pomocą blendera . Przesypuję do formy na tartę i wylepiam nimi spód porządnie dociskając . Wstawiam do lodówki na jakies pół godziny
Tarta  na zimno z truskawkami
Z pół litra mleka odlewam 200 ml i miksuję go z jajkami, dodaję obie mąki i cukier z wanilią, ponownie miksuję. Resztę mleka słodzę 3 łyżkami cukru i doprowadzam do wrzenia, wlewam do niego mleko z mąkami, cały czas mieszając zagotowuję. Odstawiam do przestudzenia.
Tarta  na zimno z truskawkami
Na schłodzony spód z ciastek wylewam lekko ciepłą masę, układam gęsto truskawki, i zostawiam aby dobrze wystygło
Tarta  na zimno z truskawkami
Gdy już jest zimne wylewam lekko tężejącą galaretkę. Odstawiam do lodówki na pół godzinki.