eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Tarta tatin Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przygotowałam tartę tatin z jabłkami z ciastem francuskim. Tarta wszystkim w rodzinie bardzo smakowała.

Tarta tatin Eli

Składniki:

Tarta tatin Eli

ciasto

  • 1 duże opakowanie ciasta francuskiego

jabłka

  • 4 duże jabłka
  • 100 g masła1/2 szklanki cukru - szklanka 250 ml
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Tarta tatin Eli

przygotowanie składników

Tarta tatin Eli
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych pokroić w plastry.

Jabłka opukać, osuszyć i obrać ze skórki gniazd nasiennych. Pokroić jabłka w plastry.

przygotowanie składników cd

Tarta tatin Eli
Przygotować składniki do tarty: cukier, masło i cynamon.

Przygotować masło, cukier i cynamon.

przygotowanie tarty

Tarta tatin Eli
Ułożone w rozetę jabłka posypać cynamonem.

Na patelni roztopić masło, dodać cukier i chwilę razem smażyć. Dodać jabłka i smażyć około 10 - 15 minut w zależności od twardości jabłek. Usmażone jabłka ułożyć w rozetę w okrągłej blaszce i polać powstałym sosem. Jabłka posypać cynamonem.

przygotowanie tarty cd

Tarta tatin Eli
Jabłka przykryć dwoma kołami ciasta francuskiego.

Ciasto francuskie rozwinąć i wykroić 2 koła wielkości blaszki i przykryć nimi jabłka.

przygotowanie tarty cd

Tarta tatin Eli

Tartę włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni góra - dół i piec około 30 minut. Smacznego!