Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wbrew pozorom tarta Tatin jest bardzo prosta w przygotowaniu. Jedyny trudny moment jest podczas obracania ciasta do góry nogami. Tarta jest pyszna, pięknie pachnie cynamonem i szybko znika z talerzy

Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto

Składniki:

Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto

 

  • 100g (7 łyżek) brązowego cukru
  • 4 łyżki wody
  • 40g masła
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • cynamon
  • opakowanie ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Tarta Tatin, czyli odwrócone ciasto
W rondelku z teflonową powłoką skarmelizować cukier z wodą. Zestawić z ognia, dodać masło i dobrze wymieszać. Karmel przelać do formy na tartę. Delikatnie oprószyć cynamonem. Umyte jabłka obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na cienkie plastry i ostrożnie ułożyć w okręgi na karmelu (uwaga, jest gorący!) i posypać lekko cynamonem. Wierzch przykryć ciastem francuskim i zawinąć brzegi ciasta tak, żeby zasłaniało od wewnątrz boki formy. Całość zrobić szybko, żeby ciasto się nie stopiło. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. na 30 minut. Po tym czasie wyjąc formę z piekarnika i odstawić na około 15 minut do wystudzenia. Przestudzone ciasto przykryć paterą i jednym płynnym ruchem odwrócić "do góry nogami". Usunąć formę i odstawić ciasto do wystygnięcia.