Sposób przygotowania:
Tarte tatin - francuska tarta z jabłkami
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jabłka obierz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. Na żelaznej patelni rozgrzej masło. Cukier wymieszaj z wnętrzem laski wanilii. Cukier przesyp na patelnię i równomiernie rozprowadź. Skrop sokiem z cytryny.
Jabłka ułóż wnętrzem do dołu na patelni. Smaż do czasu aż cukier się skarmelizuje, a sok z jabłek się zredukuje.
Z ciasta francuskiego wytnij koło wielkości patelni i przykryj nim jabłka. Patelnię z zawartością przełóż do piekarnika i piecz 15-20 minut, do czasu aż ciasto będzie złotego koloru.
Przestudź. Przed podaniem obróć na talerzu. Podawaj ozdobione bitą śmietaną.
Przepis z Polsat Food Network
Jabłka ułóż wnętrzem do dołu na patelni. Smaż do czasu aż cukier się skarmelizuje, a sok z jabłek się zredukuje.
Z ciasta francuskiego wytnij koło wielkości patelni i przykryj nim jabłka. Patelnię z zawartością przełóż do piekarnika i piecz 15-20 minut, do czasu aż ciasto będzie złotego koloru.
Przestudź. Przed podaniem obróć na talerzu. Podawaj ozdobione bitą śmietaną.
Przepis z Polsat Food Network
ciasteczka