Ree Drummond

Ree Drummond

Starszy Kucharz
[Przepisów: 16]

Tarte tatin - francuska tarta z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tarte tatin to klasyczny francuski deser. Tarta, której głównym składnikiem są jabłka smakuje wyśmienicie.

Tarte tatin - francuska tarta z jabłkami

Składniki:

Tarte tatin - francuska tarta z jabłkami

 

 

 

  • 1 szklanka cukru

 

 

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

 

Sposób przygotowania:

Tarte tatin - francuska tarta z jabłkami
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Jabłka obierz, przetnij na pół i usuń gniazda nasienne. Na żelaznej patelni rozgrzej masło. Cukier wymieszaj z wnętrzem laski wanilii. Cukier przesyp na patelnię i równomiernie rozprowadź. Skrop sokiem z cytryny.

Jabłka ułóż wnętrzem do dołu na patelni. Smaż do czasu aż cukier się skarmelizuje, a sok z jabłek się zredukuje.

Z ciasta francuskiego wytnij koło wielkości patelni i przykryj nim jabłka. Patelnię z zawartością przełóż do piekarnika i piecz 15-20 minut, do czasu aż ciasto będzie złotego koloru.

Przestudź. Przed podaniem obróć na talerzu. Podawaj ozdobione bitą śmietaną.

Przepis z Polsat Food Network