Sposób przygotowania:
Tarta z kremem z ricotty, mascarpone i wiśniamiPrzygotowanie kruchego ciasta
Przygotowanie kruchego ciasta rozpoczynamy od zmiksowania mąki z cukrem i zimnym masłem pokrojonym w kostkę. Do ciasta dodajemy 2 jajka i szczyptę soli.
Ciasto wyrabiamy, owijamy folią spożywczą, po czym schładzamy w lodówce przez 1 godzinę.
Okrągłą formę do tarty o średnicy 28 cm smarujemy masłem, oprószamy mąką.
Ciastem wylepiamy formę, nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
Na ciasto nakładamy papier do pieczenia oraz obciążenie w postaci fasoli.
Ciasto pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Zdejmujemy fasolę, papier do pieczenia i kontynuujemy pieczemy ok. 5 minut.
Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu
Miksujemy mascarpone z ricottą. Stopniowo dolewamy część syropu z wiśni - 150 ml (50 ml syropu odstawiamy do dekoracji). Krem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowanie tarty
Na kruche ciasto wykładamy połowę schłodzonego kremu, na który wykładamy grubo pokrojone wiśnie.
Wiśnie przykrywamy drugą porcją kremu.
Dekorowanie tarty
Przygotowaną tartę dekorujemy pozostałymi wiśniami i syropem z wiśni.
Przed podaniem tartę schładzamy w lodówce ok. 1-2 godz.