Sposób przygotowania:
Tarta z kremem custard i wiśniami
Ciasto kruche: Masło utrzeć z cukrem ( mikserem). Dodać żółtka,ekstrakt oraz sok z wiśni. Utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem oraz zmielone migdały i szybki wymieszać do połączenia składników. Zrobić kulę,owinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na godzinę. Dno i boki foremki wylepić ciastem ( jest plastyczne i łatwo się to robi). Zwykłą foremkę najpierw wysmarować masłem i wyspać bułką i też wylepić dno i boki,nakłuć ciasto widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st i piec około 15 minut. Wyjąć,ostudzić ( nie wyjmować z formy). Krem custard: Mleko przelać do garnka dodać ekstrakt,cukier i żółtka. Wymieszać aby cukier się rozpuścił. Dodać ziarenka wanilii oraz obie mąki. Wymieszać. Wrzucić "pustą" laskę wanilii. Postawić na średni ogień i podgrzewać cały czas mieszając ( nie doprowadzać do zagotowania). Mieszać aż krem zgęstnieje ( około 3-4 minuty). Gdy to nastąpi wlać alkohol, wymieszać dobrze i zdjąć z ognia. Przelać krem do zimnej miski ( wyjąć laskę wanilii) i wmieszać przez chwilę aż troszkę przestygnie. Przykryć folią spożywczą ( powinna dotykać kremu wtedy nie utworzy się brzydki kożuch). Zostawić aby krem całkiem wystygł. Przygotowanie tarty: Do rondelka przełożyć dżem i podgrzać go aż zrobi się płynny. Następnie przecedzić go przez sito aby oddzielić owoce z dżemu. Tak przygotowanym dżemem posmarować ciasto kruche-dno i boki ( odrobię dżemu zostawić). Krem zamieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć odsączone owoce. Posmarować owoce resztą dżemu. Schłodzić tartę. * Moja rada: owoce najlepiej zostawić na sicie przez całą noc aby dobrze odciekły. Ja tego nie zrobiłam i odrobinę mi to rozrzedziło krem-smaku nie zmieniło,ale nie ładnie to wygląda. Nie mniej jednak serdecznie polecam przygotowanie tarty,jest bardzo smaczne ( kruchy spód można przygotować według ulubionego przepisu) Smacznego!