Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Tarta z kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tarta z kremem budyniowym jest szybkim i bardzo dobrym deserkiem na upalne dni. Do wykonania ciasta można użyć dowolnych, ulubionych owoców.

Tarta z kremem budyniowym

Składniki:

Tarta z kremem budyniowym

Na ciasto

Na krem budyniowy

  • 250 ml mleka
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 200 ml śmietany 18%
  • 1 budyń śmietankowy (może być również inny smak)

Dodatkowo

  • 1 kg truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • powidła śliwkowe

Sposób przygotowania:

Tarta z kremem budyniowym

Na ciasto:

Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i jajko. Całość szybki wyrobić. Ciasto rozłożyć na formie do tarty. Około 1 h schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i podpiec około 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i lekko przestudzić.

Na krem budyniowy:

Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń. Do ugotowanego, ciepłego budyniu wmieszać śmietanę. Wcześniej podpieczoną tartę posmarować powidłami, na wierzch wylać krem budyniowy. Całość piec w 170 stopniach, przez około 25-30 min. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na wystudzoną tartę poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.