Sposób przygotowania:
Tarta z kremem budyniowymNa ciasto:
Mąkę, cukier, sól, proszek do pieczenia wymieszać. Dodać posiekane masło i jajko. Całość szybki wyrobić. Ciasto rozłożyć na formie do tarty. Około 1 h schłodzić w lodówce. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem i podpiec około 20 min. Po tym czasie wyciągnąć i lekko przestudzić.
Na krem budyniowy:
Z mleka, cukru, cukru waniliowego i budyniu ugotować budyń. Do ugotowanego, ciepłego budyniu wmieszać śmietanę. Wcześniej podpieczoną tartę posmarować powidłami, na wierzch wylać krem budyniowy. Całość piec w 170 stopniach, przez około 25-30 min. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu. Na wystudzoną tartę poukładać truskawki i zalać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.
Smacznego.