Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Tarta z krówkami i truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna i krucha tarta z rozpływającymi się w ustach cukierkami "krówka" i truskawkami zachwyci każdego.

Tarta z krówkami i truskawkami

Składniki:

Tarta z krówkami i truskawkami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 jaja
  • 10 krówek popularnych
  • 350 g truskawek
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Tarta z krówkami i truskawkami
1. Przesianą mąkę wysypać na stolicę. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekać, aż masło będzie drobniutko pokrojone. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść ręcznie gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

2. Ciasto podzielić na pół (jedna połówka zostaje nieco większa). Mniejszą połówkę zawinąć w folię i włożyć z powrotem do lodówki.

3. Większą połowę rozwałkować. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Po-nakłuwać widelcem, by ciasto nie urosło. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Krówki pokroić w kosteczkę. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Zblendować (tylko truskawki)

5. Na zapieczoną tartę wylać truskawki (zostawiając wolne brzegi). Ułożyć cukierki.

6. Drugą połowę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na cieście.

7. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.