zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Tarta z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jak zrobić tartę z truskawkami i serkiem mascarpone na kruchym spodzie.

Tarta z truskawkami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tarta z truskawkami

 

  • Ciasto kruche:

 

 

  • Krem z serka mascarpone:
  • 500g serka mascaropne
  • 100ml śmietany 36%
  • 3 łyżeczki cukru pudru

 

  • Przygotowanie truskawek:
  • 500g truskawek
  • łyżka żelatyny
  • łyżka przegotowanej, zimnej wody
  • 2 łyżki gotowanej gorącej wody
  • listki mięty

 

Sposób przygotowania:

Tarta z truskawkami
Sposób przygotowania kruchego ciasta:

1. Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto. Przełóż na formę do tarty. Ponakuwaj widelcem i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.



Sposób przygotowania masy serowej oraz truskawek:

1. Żelatynę rozpuść w łyżce zimnej wody. Poczekaj aż napęcznieje i dodaj 2 łyżki gotowanej, gorącej wody. Dokładnie wymieszaj. Truskawki pokrój w plasterki. Dodaj do nich żelatynę i delikatnie wymieszaj.

2. Serek mascarpone zamieszaj. Ze śmietany i 3 łyżek cukru pudru zrób bitą śmietanę. Połącz serek mascarpone z bitą śmietaną. Prace końcowe: 1. Na kruchy spód wyłóż masę z sera i bitej śmietany. Następnie układaj plasterki truskawek. Na koniec udekoruj tartę listkami mięty.
Tarta z truskawkami
Smaczna tarta z truskawkami na kruchym spodzie