Sposób przygotowania:
Tarta z krówkami i truskawkami
1. Przesianą mąkę wysypać na stolicę. Dodać cukier puder i pokrojone na kawałki masło. Siekać, aż masło będzie drobniutko pokrojone. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść ręcznie gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.
2. Ciasto podzielić na pół (jedna połówka zostaje nieco większa). Mniejszą połówkę zawinąć w folię i włożyć z powrotem do lodówki.
3. Większą połowę rozwałkować. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Po-nakłuwać widelcem, by ciasto nie urosło. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Krówki pokroić w kosteczkę. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Zblendować (tylko truskawki)
5. Na zapieczoną tartę wylać truskawki (zostawiając wolne brzegi). Ułożyć cukierki.
6. Drugą połowę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na cieście.
7. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
2. Ciasto podzielić na pół (jedna połówka zostaje nieco większa). Mniejszą połówkę zawinąć w folię i włożyć z powrotem do lodówki.
3. Większą połowę rozwałkować. Ostrożnie, za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Po-nakłuwać widelcem, by ciasto nie urosło. Piec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Krówki pokroić w kosteczkę. Truskawki umyć i osuszyć, usunąć szypułki. Zblendować (tylko truskawki)
5. Na zapieczoną tartę wylać truskawki (zostawiając wolne brzegi). Ułożyć cukierki.
6. Drugą połowę ciasta rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na cieście.
7. Posmarować rozkłóconym żółtkiem i piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.