Sposób przygotowania:
Tarta z melonem
1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Siekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść ręcznie gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.
2. Schłodzone ciasto podzielić na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą zawinąć i wkładamy z powrotem do lodówki.
3. Większą połowę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem, by ciasto nie urosło. Zapiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Na zapieczoną tartę ułożyć pokrojonego w kostkę melona. Drugą połowę ciasta i rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na cieście, zlepiając na brzegach. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach aż kratka będzie rumiana.
2. Schłodzone ciasto podzielić na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą zawinąć i wkładamy z powrotem do lodówki.
3. Większą połowę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem, by ciasto nie urosło. Zapiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Na zapieczoną tartę ułożyć pokrojonego w kostkę melona. Drugą połowę ciasta i rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na cieście, zlepiając na brzegach. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach aż kratka będzie rumiana.