Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Tarta z melonem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasto skrywające w sobie soczystego melona. Propozycja idealna do filiżanki popołudniowej kawy.

Tarta z melonem

Składniki:

Tarta z melonem

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kostka (200 g) masła
  • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 jaja
  • Nadzienie:
  • 1/2 melona miodowego
  • Dodatkowo:
  • masło do wysmarowania formy
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania:

Tarta z melonem
1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i pokrojone na spore kawałki masło. Siekać, aż masło będzie w malutkich kawałeczkach. Zrobić kopiec, wbić jaja, zagnieść ręcznie gładkie ciasto, owinąć folią spożywczą i odłożyć na 45 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto podzielić na 2 połowy (jedna połówka ma być nieco większa). Mniejszą zawinąć i wkładamy z powrotem do lodówki.

3. Większą połowę rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Za pomocą wałka przenieść na wysmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 24 cm. Nakłuć widelcem, by ciasto nie urosło. Zapiec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. Na zapieczoną tartę ułożyć pokrojonego w kostkę melona. Drugą połowę ciasta i rozwałkować, pokroić w paski i ułożyć kratkę na cieście, zlepiając na brzegach. Posmarować rozbełtanym żółtkiem i piec jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach aż kratka będzie rumiana.