akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Klasyczna tarta z kremem budyniowym i owocami. Puszysty krem, a pod nim cienki, kruchy spód ciasta. Całość udekorowana dowolnymi owocami. Pycha! Polecam.

Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym

 

 

  • Krem :
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 400ml. mleka
  • 150g. masła w temperaturze pokojowej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3-4 łyżki cukru

 

  • Dodatkowo :
  • dowolne owoce (u mnie jabłka i pomarańcze)

Sposób przygotowania:

Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym
1. Ciasto: Wszystkie składniki krótko wyrobić rękami. Ciasto uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w zamrażalniku około 20 minut. Po tym czasie wyjąć i odwinąć z folii. Rozwałkować na wymiary tarty ( średnica 26 cm.) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wykleić ciastem formę. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia oraz fasolę. Piec w 180 st.C około 15 minut. Ostudzić. Zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. 2. Krem: 350 ml. Mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozpuścić budyń i aromat. Ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzony budyń (partiami) cały czas miksując (ma powstać puszysty i jednolity krem) Tak przygotowany wyłożyć na ostudzony spód ciasta, wyrównać szpatułką. 3. Na kremie ułożyć owoce. Smacznego!
Prosta tarta z owocami i kremem budyniowym
Prosta tarta z kremem budyniowym i owocami w przekroju.