Sposób przygotowania:
Tarta z owocami bez pieczenia
Zaczynamy od pokruszenia herbatników, następnie łączymy je z miękkim masłem.Gdy powstanie jednolita masa przekładamy ją do formy do tarty. Dokładnie wylepiamy spód oraz brzegi, a formę wkładamy do zamrażalki na 30 minut. Robimy budyń- odlewamy ¼ szklanki mleka, a resztę zagotowujemy. Do pozostawionego mleka dodajemy budyń z torebki i cukier (chyba, że budyń był już słodzony, wtedy pomijamy cukier). Całość dokładnie mieszamy. Jak tylko mleko zacznie się gotować, dodajemy pozostawione mleko, rondelek zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy. Pozostawiamy do ostygnięcia. Owoce dokładnie myjemy, z gruszek usuwamy gniazda nasienne, a następnie gruszki kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny (dzięki temu gruszki nie będą ciemnieć). Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Na schłodzonym spodzie z ciasteczek rozprowadzamy budyń tak, żeby była równa warstwa. Układamy gruszki i borówki i całość zalewamy zimną galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka stężeje, wtedy tarta jest gotowa do podania.