cremebrule

cremebrule

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 29]

Książka Kucharska: Pyszne tarty

Tarta ze sliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Szybkie ciasto na jesienny podwieczorek. Tarta moze byc wykonana rowniez zinnymi miekkimi owocami - jak maliny lub winogrona.

Tarta ze sliwkami

Składniki:

Tarta ze sliwkami

 

  • 250g maki
  • 125g masla
  • lyzka oleju
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki wody
  • cukier
  • dojrzale sliwki
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Tarta ze sliwkami
Maslo posiekac z maka, dodac olej i sol i zagniesc (wymieszac razem) nie dlugo, na koniec dodac wode i szybko zagniesc, wstawic do lodowki na minimum1 godzine (ciasto mozna zamrozic). Po wyjeciu wylozyc ciastem forme na tarte, zrobic niewysoki brzeg i przekrojone na pol sliwki ulozyc w rozete i posypac dosc obficie cukrem, upiec w nagrzanym piekarniku (180 stopni, 50-60 min), wyjac tarte i troszke ostudzic, udekorowac cukrem pudrem i podawac jeszcze ciepla.