Sposób przygotowania:
Tarta ze śliwkami
Do mąki dodać posiekane masło, cukier puder, sól i jajko. Składniki połączyć i zagnieść ciasto. Odstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu wyłożyć ciastem foremkę. I przygotować śliwki. Najpierw je kroimy na ćwiartki. Układamy je na cieście w taki sposób aby utworzyły "dachówkę". Obkładamy je dodatkowo płatkami masła. Tartę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy okuło 30 minut. Cukier karmelizujemy na patelni, dodajemy sok z cytryny. Jak już uzyskamy złotobrązowy kolor cukru dodajemy jeszcze sok wieloowocowy. Takim karmelem polewamy śliwki i pieczemy ciasto jeszcze 10 minut. Tarta będzie oczywiście krucha natomiast śliwki ciężkie i bardzo mokre więc trzeba czekać aż ciasto całkowicie ostygnie.