szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Tartaletki z budyniem i owocami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Tartaletki z budyniem i owocami wyglądają bardzo wiosennie i kolorowo, aż chce się je zjeść. Można użyć dowolnego mixu owoców do dekoracji.

Tartaletki z budyniem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki z budyniem i owocami

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z budyniem i owocami
Do mąki dodajemy szczyptę soli i masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtka i cukier puder, zagniatamy ciasto, które wkładamy na pół godzinki do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy warstwą ciasta foremki. Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia na złoto ciasta. Z mleka odlewamy pół szklanki i mieszamy w nim budyń. Resztę mleka zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budyń i mieszamy jeszcze minutkę. Na ostudzone tartaletki nakładamy ostudzony budyń. Dekorujemy dowolnie owocami i czekoladą.
Tartaletki z budyniem i owocami
Masło siekamy z mąką i zagniatamy ciasto
Tartaletki z budyniem i owocami
Foremki wykładamy ciastem i nakłuwamy widelcem
Tartaletki z budyniem i owocami
Ostudzone babeczki napełniamy budyniem smietankowym
Tartaletki z budyniem i owocami
Przygotowujemy sobie dowolne owoce na dekorację