lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

babeczki z gruszką i budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wyszły naprawdę bardzo smaczne .

babeczki z gruszką i budyniem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

babeczki z gruszką i budyniem

 

  • Ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag schłodzonego masła
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • Nadzienie:
  • 1 budyń waniliowy
  • 450 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • dżem truskawkowy 150 mili
  • gruszki 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

babeczki z gruszką i budyniem
Zagniatam mąkę z cukrem waniliowym, masłem pokrojonym na kawałki oraz z 2 łyżkami zimnej wody. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż na godzinę do lodówki. Następnie wyjmij, podziel na 8 części i wyklej dna i boki foremek do tartaletek (o średnicy 10 cm). Z papieru wytnij 8 krążków, przykrywam kruche ciasto w foremkach i obciążam warstwą suszonego grochu albo fasoli. Tartaletki wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piekę 15-20 minut na złoty kolor.. Przygotowuje nadzienie: Budyń wymieszaj z 1/2 szklanki zimnego mleka oraz cukrem. Resztę mleka zagotuj, wlej rozprowadzony budyń i gotuj przez chwilę, odłóż do ostygnięcia. Tartaletki napełnij budyniem włóż do szprycy i wyciskaj wzorek na około babeczki do środka włóż 1 łyżeczkę dżemu truskawkowego a na budyń nałóż gruszkę pokrojoną w kosteczkę .Takie kruche babeczki zasmakują każdemu .
babeczki z gruszką i budyniem
Czyż nie wygląda apetycznie szpryca działa cuda
babeczki z gruszką i budyniem
Gruszka jest taka z drzewa na drugi raz dam w syropie
babeczki z gruszką i budyniem
Gruszke obieramy z e skórki i wycinamy ze srodka pestki