BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Tatar wołowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam smaczny tatar z mięsa wołowego. Tatar taki pamiętam z domu rodzinnego gdzie zawsze goście zajadli i zachwycali się nim jak mama podała tatar na stół. Wtedy szybko znikał z półmiska.

Tatar wołowy

Składniki:

Tatar wołowy

 

  • mieso wołowe około 600 g,(najlepiej poledwica wołowa),
  • jajka 1 + 1 żółtko,
  • musztarda 2 - 3 łyżki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • przyprawa w płynie,
  • cebula 1 szt(duża lub 2 małe),
  • ogórki kiszone 3 szt,(mogą byc konserwowe),
  • natka pietruszki do dekoracji,

Sposób przygotowania:

Tatar wołowy
Wołowinę dokładnie oczyść, zmielic w maszynce do miesa.

Do zmielonego mięso dodac musztarde, jajko i żółtko, obraną, drobno pokrojoną cebulę.

Doprawic do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem oraz przyprawą w płynie.

Całośc dokładnie wymieszac do połączenia składników.

Ogórki pokroic w kostkę.

Na szklany półmisek wyłóżyc tatar, dookoło ułożyc pokrojone ogórki.

Udekorowac natką pietruszki.

Tagi:

tatar mięso