jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 464]

Młoda kapusta w śmietanie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taka młoda kapusta najlepiej smakuje w sezonie, chociaż jest wtedy dosyć droga. Ja zazwyczaj przyrządzam ją jak mam swoją na działce, wiem ,że jest ekologiczna.

Młoda kapusta w śmietanie Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Młoda kapusta w śmietanie

 

  • kapusta młoda biała 1 szt.
  • olej kokosowy 2 -3 łyżki
  • cebula 1 szt.
  • koperek świeży 1 pęczek
  • sól 1 łyżka
  • pieprz do smaku
  • śmietana 3 łyżki
  • rosół 500ml

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w śmietanie
Kapustę młodą obrać z wierzchnich liści, przekroić i wykroić głębia. Poszatkować i przełożyć do garnka nasolić, ostawić na 15 - 20 minut. Gdy puści sok odcisnąć, przełożyć do naczynia w którym będziemy gotować.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju kokosowym i dodać podsmażoną do kapusty. Dołożyć tłuszczu, ja dodałam olej kokosowy 1 łyżkę i dusić na małym ogniu. Dodać pokrojony koperek i wlać trochu bulionu lub rosołu.

Pod koniec duszeni gdy kapusta jest miękka dodać śmietanę, zagotować i posypać jeszcze koperkiem. Przyprawić do smaku pieprzem.

Podawać do drugiego dania jako przystawkę lub z pieczywem.
Młoda kapusta w śmietanie
Kapustę młoda oczyścić z wierzchnich liści i posztkować
Młoda kapusta w śmietanie
Kapustę nasolić i zostawić na 15- 20 minut i odcisnąć
Młoda kapusta w śmietanie
cebulkę obrać i pokroić w kostkę ,podsmażyć i dodać do kapusty
Młoda kapusta w śmietanie
wymieszać i dodać pokrojont koperek, wlać rosołu
Młoda kapusta w śmietanie
Gdy kapusta jest już miękka dodać śmietanę i przyprawić .