Sposób przygotowania:
Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe
Wyborny kawałek polędwicy bardzo starannie oczyszczamy z wszelkich błonek aby uzyskać ładny różowy kawałek mięsa. Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, odkładamy na deskę. Ostrym ciężkim nożem drobno i dokładnie siekamy, by uzyskać ciekawą strukturę mięsa nigdy nie mielmy.
Gotowe mięso skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W miedzy czasie drobno siekamy cebulę, ogórka i kapara. Do okrągłej metalowej foremki kolejno nakładamy warstwę mięsa, cebuli i mięsa w środku formujemy dziurkę do której nakładamy posiekanego kapara, musztardę, a na samą górę wbijamy jajko ( pamiętajmy aby przelać skorupkę gotującą wodą).
Na talerz układamy dekoracje z zieleniny, szprotkę oraz uformowanego z foremki tatara, wszystko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy pieprzem oraz solą morską lub sosem sojowym. Smacznego. Do gotowego dania dobrze podać kieliszek zimnej żubrówki i kilka grzanek.
Gotowe mięso skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W miedzy czasie drobno siekamy cebulę, ogórka i kapara. Do okrągłej metalowej foremki kolejno nakładamy warstwę mięsa, cebuli i mięsa w środku formujemy dziurkę do której nakładamy posiekanego kapara, musztardę, a na samą górę wbijamy jajko ( pamiętajmy aby przelać skorupkę gotującą wodą).
Na talerz układamy dekoracje z zieleniny, szprotkę oraz uformowanego z foremki tatara, wszystko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy pieprzem oraz solą morską lub sosem sojowym. Smacznego. Do gotowego dania dobrze podać kieliszek zimnej żubrówki i kilka grzanek.
kołczu
KRISTOFE
jaNina
...a tatar boski!
KRISTOFE