SUPERPRZEPIS

Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe Więcej zdjęć (4)

Wspaniałe, delikatne mięso, tatar z polędwicy wołowej o wyjątkowym smaku........

Składniki:

Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe

 

  • 20 dag świeżej polędwicy wołowej,
  • 1 jajko przepiórcze,
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 1 szalotka
  • duży kapar
  • łyżka musztardy
  • sardynka
  • dobra oliwa,
  • sól,pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe
Wyborny kawałek polędwicy bardzo starannie oczyszczamy z wszelkich błonek aby uzyskać ładny różowy kawałek mięsa. Dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, odkładamy na deskę. Ostrym ciężkim nożem drobno i dokładnie siekamy, by uzyskać ciekawą strukturę mięsa nigdy nie mielmy.



Gotowe mięso skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i odstawiamy na kilka minut do lodówki. W miedzy czasie drobno siekamy cebulę, ogórka i kapara. Do okrągłej metalowej foremki kolejno nakładamy warstwę mięsa, cebuli i mięsa w środku formujemy dziurkę do której nakładamy posiekanego kapara, musztardę, a na samą górę wbijamy jajko ( pamiętajmy aby przelać skorupkę gotującą wodą).



Na talerz układamy dekoracje z zieleniny, szprotkę oraz uformowanego z foremki tatara, wszystko skrapiamy dobrą oliwą, doprawiamy pieprzem oraz solą morską lub sosem sojowym. Smacznego. Do gotowego dania dobrze podać kieliszek zimnej żubrówki i kilka grzanek.
Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe
Pierwszy etap to oczyszczenie mięsa z błon.
Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe
Dokładnie siekamy ciężkim nożem na bardzo drobne kawałki.
Tatar z polędwicy wołowej ala Kristofe
Mieszamy wszystkie składniki z mięsem oraz układamy w foremce.