Sposób przygotowania:
Tęczowo- owocowa tartaETAP 1
Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy z niego z każdego boku po cienkim pasku. Ciasto smarujemy jajkiem. Otrzymane paski nakładamy na brzegi ciasta, wykonując ramkę. Ramkę także smakujemy jajkiem.
Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość delikatnie oprószamy trzcinowym cukrem. Tak uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 17 minut w 190°C.
Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.
Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem mascarpone.
ETAP 2
KREM:
Żółtko z jajkiem i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy serek mascarpone.
Całość jeszcze chwilkę miksujemy by uzyskać delikatny krem.
ETAP 3
Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto. Tatrę schładzamy około 1 godzinę, by krem zastygł.
Przed podaniem deseru nakładamy na niego owoce. Obrany banan, kiwi, mandarynkę oraz nektarynkę kroimy w plasterki. Winogrono oraz truskawki przekrawamy na połowę a jagody pozostawiamy bez zmian.
Przygotowane owoce układamy na kremie pasami, tak by układem kolorów przypominały tęczę. Tatrę dekorujemy stokrotkami i podajemy.
robaczek
biedroneczki