jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Tęczowo- owocowa tarta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 19

Połączenie złocistego ciasta francuskiego, delikatnego kremu mascarpone i owoców zawsze zachwyca swoim smakiem i wyglądem. Tym razem w ramach popołudniowego dodatku do kawy powstała „tęczowa tarta”.

Tęczowo- owocowa tarta

Składniki:

Tęczowo- owocowa tarta

Składniki

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko,
  • winogrona,3 łyżki jagód leśnych, 50 gram truskawek, 2 łyżki pokrojonego arbuza, 1,5 owocu
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • Jajko do posmarowania ciasta,
  • Cukier trzcinowy do posypania ciasta,
  • 1 łyżka cukru pudru do kremu
  • Stokrotki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tęczowo- owocowa tarta

ETAP 1

Tęczowo- owocowa tarta
Uformowane ciasto smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem

Ciasto francuskie rozwijamy. Odcinamy z niego z każdego boku po cienkim pasku. Ciasto smarujemy jajkiem. Otrzymane paski nakładamy na brzegi ciasta, wykonując ramkę. Ramkę także smakujemy jajkiem.

Środek ciasta nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Całość delikatnie oprószamy trzcinowym cukrem. Tak uformowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 17 minut w 190°C.

Po pieczeniu wyjmujemy i studzimy.

Gdy ciasto stygnie przygotowujemy krem mascarpone.

ETAP 2

Tęczowo- owocowa tarta
Ser łączymy z ubitą masą jajeczną

KREM:
Żółtko z jajkiem i cukrem pudrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitych składników dodajemy serek mascarpone.

Całość jeszcze chwilkę miksujemy by uzyskać delikatny krem.

ETAP 3

Tęczowo- owocowa tarta
Na ostudzone ciasto wykładamy krem

Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto. Tatrę schładzamy około 1 godzinę, by krem zastygł.

Przed podaniem deseru nakładamy na niego owoce. Obrany banan, kiwi, mandarynkę oraz nektarynkę kroimy w plasterki. Winogrono oraz truskawki przekrawamy na połowę a jagody pozostawiamy bez zmian.

Przygotowane owoce układamy na kremie pasami, tak by układem kolorów przypominały tęczę. Tatrę dekorujemy stokrotkami i podajemy.


Tagi:

ciasta owoce