AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Placek owocowy z dodatkiem czereśni i agrestu z kremem owocowym zrobionym na soku marchewkowym Kubuś. Kolor troszkę dziwny wyszedł, ale najważniejszy jest smak :))

Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym

 

 

  • KREM OWOCOWY:
  • 1 litr soku owocowego Kubuś lub Pysio
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe.

 

  • POLEWA:
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 5-6 łyżek mleka
  • płatki migdałowe.

Sposób przygotowania:

Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym
CIASTO: Ucieramy margarynę z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku na przemian z 2-3 łyżkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierając, dodajemy zsiadłe mleko. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 ciasta wylewamy na blaszkę 25x35 cm posmarowana tłuszczem i posypaną tarta bułką. na cieście układamy umyte i oczyszczone owoce. Do pozostałej części ciasta dodajemy 2-3 łyżki kakao, mieszamy i wykładamy na owoce, wyrównujemy wierzch. pieczemy około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C. KREM: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szklanki soku. Resztę soku gotujemy i dodajemy rozmieszany budyń, cały czas mieszając. Gorący krem wylewamy na wystudzone ciasto. Wierzch polewamy czekoladą roztopioną z 5-6 łyżkami mleka. Posypujemy płatkami migdałowymi. SMACZNEGO :) Ja dałam do kremu sok Kubuś marchewkowo-brzoskwiniowy i wyszedł taki troszkę dziwny kolorystycznie ten placek. Oczywiście, jak potrzebowałam sok żółty lub zielony, to nigdzie nie było....
Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym
Szykujemy wszystkie składniki potrzebne do zrobienia ciasta.
Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym
Ucieramy ciasto z podanych składników i dzielimy na dwie części.
Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym
2/3 jasnego ciasta wykładamy na dno blaszki, układamy owoce, przykrywamy ciemnym ciastem kakaowym.
Placek czereśniowo-agrestowy z kremem owocowym
Na soku owocowym gotujemy budyń, który wykładamy na ostudzony placek.