Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Tarta z owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Znakomita krucha tarta ze świeżymi owocami, kremem budyniowym i cieniutką warstewką galaretki owocowej.

Tarta z owocami

Składniki:

Tarta z owocami

Ciasto

Krem budyniowy

Dodatki

  • świeże owoce
  • galaretka owocowa

Sposób przygotowania:

Tarta z owocami
Z mąki, cukru, migdałów, masła i żółtek zagnieć kruche ciasto, ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm i wyłóż nim formę, ciasto piecz w 180stop przez 30 min.

W rondelku zagotuj mleko z wanilią, żółtka utrzyj z cukrem a po chwili dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, do masy jajowej stopniowo dolewaj gorące mleko po czym zagotuj całość.

Do tak powstałego budyniu dodaj masło i dokładnie je rozetrzyj, jeszcze ciepły krem wylej na tartę, udekoruj owocami i pokryj cienką warstwą galaretki.

Gotową tartę odstaw do schłodzenia.