SUPERPRZEPIS

Porzeczkowa tarta z białą czekoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 4/5 głosów: 7
Porzeczkowa tarta z białą czekoladą Więcej zdjęć (2)

Zapraszam na owocową tartę w kolorach lata. Puszysty krem na bazie mascarpone z dodatkiem białej czekolady w duecie z kwaskowymi białymi czerwonymi porzeczkami to idealne połączenie na letni podwieczorek.

Składniki:

Porzeczkowa tarta z białą czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Masło rozpuszczamy, ciastka blendujemy, dodajemy do nich masło, kardamon i wszystko dokładnie mieszamy. Powstała masą wylepiamy dno i boki tortownicy, dociskamy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i podpiekamy w nim spód aż się przyrumieni, trwa to około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pamiętając o tym, że biała czekolada topi się niższej temperaturze niż zwykła. Odstawiamy do przestudzenia.

W misce ubijamy lekko mascarpone, dodajemy małymi partiami czekoladę i dalej miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu.

Na zimny spód tarty wykładamy masę, na wierzchu układamy porzeczki.
Porzeczkowa tarta z białą czekoladą
Gotowy krem wykładamy na zimny ciasteczkowy spód.

Tagi:

tarta