reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Terrina z mięsa gotowanego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Większości pasztet kojarzy się z pieczeniem, a ten na który zaraz podam był gotowany w foremkach. Szybciej i łatwiej, a przy tym nie ma szans go wysuszyć.

Terrina z mięsa  gotowanego

Składniki:

Terrina z mięsa gotowanego

 

  • 500 g gotowanego mięsa z indyka (podudzie)
  • 6 wątróbek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 100 g smalcu
  • 3/4 szklanki rosołu
  • 1-2 garście żurawiny suszonej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 2 łyżki musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Terrina z mięsa gotowanego

przygotowania

Terrina z mięsa  gotowanego
wody później nie wylewamy, ale wykorzystujemy np do herbaty- pycha!!

Zaczynamy od zalania żurawiny gorącą przegotowaną wodą
Smalec rozpuszczamy i lekko studzimy.

Wątróbkę oczyszczamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekaną cebulą.

Opieczoną podlewamy rosołem i dusimy 9 minut- studzimy.

przygotowanie

Terrina z mięsa  gotowanego
żurawinę można ominąć, ale myślę że dodaje dużo smaku

Mięso mielimy razem z wątróbką i cebulą, rosół odlewamy ale nie wylewamy!

Do masy dodajemy przyprawy, rosół i i rozpuszczony smalec- mieszamy do połączenia sie na jednolitą masę.

Dodajemy odcedzona żurawinę, ewentualnie doprawiamy i ponownie mieszamy.

Masę przekładamy do foremek - można wyłożyć po sam brzeg.

gotowanie

Terrina z mięsa  gotowanego
pasztety parzymy a nie gotujemy, najlepiej pod przykryciem

Foremki wkładamy do dużego garnka i wlewamy wodę- tak 1-2 cm poniżej i doprowadzamy do wrzenia.

Pasztet parzymy przez około 40 minut.

Foremki wykładamy i studzimy.

Zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Smacznego