Sposób przygotowania:
Terrina z mięsa gotowanegoprzygotowania
Zaczynamy od zalania żurawiny gorącą przegotowaną wodą
Smalec rozpuszczamy i lekko studzimy.
Wątróbkę oczyszczamy i przesmażamy na tłuszczu razem z posiekaną cebulą.
Opieczoną podlewamy rosołem i dusimy 9 minut- studzimy.
przygotowanie
Mięso mielimy razem z wątróbką i cebulą, rosół odlewamy ale nie wylewamy!
Do masy dodajemy przyprawy, rosół i i rozpuszczony smalec- mieszamy do połączenia sie na jednolitą masę.
Dodajemy odcedzona żurawinę, ewentualnie doprawiamy i ponownie mieszamy.
Masę przekładamy do foremek - można wyłożyć po sam brzeg.
gotowanie
Foremki wkładamy do dużego garnka i wlewamy wodę- tak 1-2 cm poniżej i doprowadzamy do wrzenia.
Pasztet parzymy przez około 40 minut.
Foremki wykładamy i studzimy.
Zimne wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego