Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 17]

Terrina morelowo - kokosowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na słodką kremową i mocno morelową terrine doskonale sprawdzi się w upalne dni. Mleko kokosowe bardzo dobrze współgra z morelami a dodatek truskawek dodaje kontrastu.

Terrina morelowo - kokosowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Terrina morelowo - kokosowa

Na masę morelowo-kokosową

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 30 g żelatyny
  • 200 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 350 g świeżych moreli
  • 4 łyżki jasnobrązowego cukru trzcinowego

Do przybrania

  • 1 morela
  • 3-5 sztuk truskawek
  • skórka cytrynowa
  • świeża melisa lub mięta

Sposób przygotowania:

Terrina morelowo - kokosowa
1. Mleczko kokosowe wraz z cukrem waniliowym oraz żelatyną podgrzewamy na niewielkim ogniu. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. 

2. Morele myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Dodajemy na patelnię i posypujemy jasnym cukrem trzcinowym. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż owoce zmiękną. 

3. Jogurt łączymy z ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym mlekiem kokosowym. Dodajemy owoce z karmelem i wszystko miksujemy na gładką masę. 

4. Pojemnik wykładamy folią i kroimy na małe cząstki pozostałą morelę, wykładamy na dnie. Wylewamy ostrożnie płynną masę i wstawiamy do lodówki na ok.3 godziny. 

5. Gdy masa stężeje przykrywamy talerzem i pewnym ruchem wywracamy terrine do góry nogami. Owoce które były wyłożone na dno powinny znaleźć się na górze. 

6. Truskawki oraz gałązki melisy lub mięty myjemy i osuszamy.  Zdobimy wierzch. Kroimy na małe kwadraty.
Terrina morelowo - kokosowa
Kremowa konsystencja deseru przypomina nieco panna cottę
Terrina morelowo - kokosowa
Cząstki moreli wykładamy na dnie foremki. Po wywróceniu znajdą się na górze.
Terrina morelowo - kokosowa
Morele gotują się w karmelu z brązowego cukru do miękkości co czyni je jeszcze bardziej aromatycznymi

Tagi:

deser owoce