Sposób przygotowania:
Terrina morelowo - kokosowa
1. Mleczko kokosowe wraz z cukrem waniliowym oraz żelatyną podgrzewamy na niewielkim ogniu. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się żelatyny, uważając by nie doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
2. Morele myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Dodajemy na patelnię i posypujemy jasnym cukrem trzcinowym. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż owoce zmiękną.
3. Jogurt łączymy z ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym mlekiem kokosowym. Dodajemy owoce z karmelem i wszystko miksujemy na gładką masę.
4. Pojemnik wykładamy folią i kroimy na małe cząstki pozostałą morelę, wykładamy na dnie. Wylewamy ostrożnie płynną masę i wstawiamy do lodówki na ok.3 godziny.
5. Gdy masa stężeje przykrywamy talerzem i pewnym ruchem wywracamy terrine do góry nogami. Owoce które były wyłożone na dno powinny znaleźć się na górze.
6. Truskawki oraz gałązki melisy lub mięty myjemy i osuszamy. Zdobimy wierzch. Kroimy na małe kwadraty.
2. Morele myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki. Dodajemy na patelnię i posypujemy jasnym cukrem trzcinowym. Gotujemy do rozpuszczenia się cukru i do momentu aż owoce zmiękną.
3. Jogurt łączymy z ekstraktem waniliowym oraz przestudzonym mlekiem kokosowym. Dodajemy owoce z karmelem i wszystko miksujemy na gładką masę.
4. Pojemnik wykładamy folią i kroimy na małe cząstki pozostałą morelę, wykładamy na dnie. Wylewamy ostrożnie płynną masę i wstawiamy do lodówki na ok.3 godziny.
5. Gdy masa stężeje przykrywamy talerzem i pewnym ruchem wywracamy terrine do góry nogami. Owoce które były wyłożone na dno powinny znaleźć się na górze.
6. Truskawki oraz gałązki melisy lub mięty myjemy i osuszamy. Zdobimy wierzch. Kroimy na małe kwadraty.
SylaUla