Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
  • KALORIE: 420
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Placuszki są niezwykle proste i błyskawiczne w przygotowaniu, dlatego idealnie nadają się na szybkie śniadanie, kolację lub też zwykłą przekąskę, którą można również zapakować do lunch boxa.

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

Składniki:

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

5-6 sztuk:

  • 50g płatków jaglanych (około 5 płaskich łyżek)
  • 50 ml mleka
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 50g żółtego sera
  • 1 szczypta suszonego koperku (solidna)
  • 1 szczypta suszonej pietruszki
  • sól ziołowa

Ponadto:

  • olej/masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem

Ser:

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem
Ser powinien być pokrojony w niewielką kostkę.

Żółty ser należy pokroić w drobną kostkę.

Masa:

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem
Masę najlepiej doprawić według własnego smaku.

Płatki połączone z jakiem i mlekiem należy odstawić na 2-3 minuty, aby odrobinę napęczniały.
Następnie całość wymieszać z żółtym serem oraz doprawić według własnego smaku.

Smażenie:

Placuszki z płatków jaglanych z żółtym serem
Placuszki są pyszne na ciepło oraz po ostygnięciu.

Placuszki smażyć na uprzednio rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
Powinny być lekko rumiane.


Tagi:

dania placki ser