Tiramisu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

http://www.doradcasmaku.pl/profil/351/zoha1234567890-bakowska.html

Tiramisu

Składniki:

Tiramisu

 

  • 5 żółtek,
  • 100 g cukru pudru ,
  • 500 g serka mascarpone,
  • 1 opakowanie biszkoptów podłużnego,
  • kakao,
  • 1 filiżanka mocnej zaparzonej kawy,
  • około 5 nakrętek amaretto

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu
Do miski wrzucamy żółtka i cukier puder. Całość ucieramy na jednolitą masę. Dodajemy serek mascarpone. Ponownie mieszamy aż do połączenia. Masę wstawiamy na około 30 minut do lodówki, by trochę zgęstniała(chyba ze jest gęsta po zrobieniu.). Szykujemy 5 kieliszków(podobnych do tego na zdjęciu). W oddzielnej misce mieszamy kawę i amaretto(będziemy w niej namaczać biszkopty. I przekładamy na zmianę zaczynając od kakao. Kolejno: kakao, masa, kakao, warstwa biszkoptów namoczonych, kakao, masa...i tak aż do zapełnienia kieliszka(zostawiając około 1,5cm do końca). Tak przygotowane Tiramisu chowamy na godzinę do lodówki. Podawać posypane cienką warstwa kakao.