Sposób przygotowania:
Tiramisu
Z kawy, wody i amaretto przygotować napar. Odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Do masy dodawać po łyżce mascarpone i skórkę z cytryny ciągle ucierając. Ubić pianę z trzech białek, dodać 1 łyżkę cukru i jeszcze chwilę ubijać. Do masy dodać białka i delikatnie wymieszać. Biszkopty na chwileczkę zanurzać w kawie i wykładać dno i boki tortownicy (boki wykładać połówkami biszkoptów). Na biszkopty wyłożyć połowę masy. Posypać kakao (najlepiej przez sitko) i ułożyć drugą warstwę biszkoptów zanurzonych w kawie. Na biszkopty wyłożyć drugą połową masy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Z folii karotenowej odciąć pas o wysokości tiramisu (zwykle jest to wysokość tortownicy). Rozsmarować warstwę czekolady na folii. Z tiramisu zdjąć obręcz tortownicy i owinąć bok folią z czekoladą. Nałożyć z powrotem obręcz i jeszcze trochę włożyć do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao.