Sposób przygotowania:
Tiramisu bez alkoholu i jajek
Śmietankę mocno schłodzić. Zimną zmiksować do uzyskania lekkiej sztywności i tworzenia się wzorków od mieszadła, następnie dodać szczyptę mąki i, ciągle miksując, stopniowo dodawać po łyżce serka mascarpone, na końcu dodać cukier puder, dostosowując ilość do indywidualnych upodobań. Mieszać jeszcze na wysokich obrotach przez kilkanaście sekund, aby mascarpone i cukier dobrze połączyły się ze śmietanką.
Zaparzyć mocną kawę. Biszkopty szybkimi ruchami zanurzać z obu stron w kawie i układać na dnie naczynia. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptów. Wygładzić masę i powtórzyć namaczanie biszkoptów w kawie. Na masę wyłożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i na nich rozłożyć ostatnią część masy śmietanowej. Wyrównać. Tak przygotowany deser posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. Podawać zimne, prosto z lodówki.
Przepis idealny na naczynie o wymiarach wewnętrznych: 24 x 14 cm.
Zaparzyć mocną kawę. Biszkopty szybkimi ruchami zanurzać z obu stron w kawie i układać na dnie naczynia. Połowę masy śmietanowej wyłożyć na pierwszą warstwę biszkoptów. Wygładzić masę i powtórzyć namaczanie biszkoptów w kawie. Na masę wyłożyć drugą warstwę namoczonych biszkoptów i na nich rozłożyć ostatnią część masy śmietanowej. Wyrównać. Tak przygotowany deser posypać gorzkim kakao. Schłodzić w lodówce przez min. 2-3 godziny. Podawać zimne, prosto z lodówki.
Przepis idealny na naczynie o wymiarach wewnętrznych: 24 x 14 cm.