kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Dyniowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne tiramisu w nieco innej - jesiennej wersji. Krem przygotowałam z żółtek, cukru, serka mascarpone i musu z pieczonej dyni z dodatkiem żelatyny.

Dyniowe tiramisu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowe tiramisu

Na krem :

  • 40 dag surowej dyni
  • 0,5 kg serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki z czubkiem żelatyny
  • 50 mililitra wody

Ponadto :

  • 1 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • biszkopty
  • pojemnik 24 x 12
  • folia spożywcza
  • rękaw do pieczenia - do dyni

Sposób przygotowania:

Dyniowe tiramisu
Dynię wkładamy do rękawa foliowego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni przez godzinę. 

Ostudzoną dynię obieramy ze skórki i blendujemy na gładką masę, przekładamy na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym.

Po 2 godzinach robimy napar kawowy, studzimy. 

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pojemnik wykładamy folią spożywczą. 

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej masy dodajemy partiami serek mascarpone - cały czas miksujemy. Dodajemy mus z dyni i letnią żelatynę, miksujemy do połączenia. 

Biszkopty maczamy w naparze kawowym i układamy w pojemniku, wykładamy połowę masy. 

Na krem ponownie warstwę biszkoptów moczonych w naparze kawowym i resztę kremu. 

Odstawiamy do lodówki, by krem stężał. Tiramisu przed podaniem oprószamy kakao. 
Dyniowe tiramisu
Dynię włożoną do rekawa foliowego pieczemy do miękkości.
Dyniowe tiramisu
Żółtka i cukier puder ubijamy na puch i dodajemy mascarpone.
Dyniowe tiramisu
Do kremu dodajemy mus z pieczonej dyni i żelatynę.
Dyniowe tiramisu
Krem mascarpone wykładamy do pojemnika na biszkopty.