Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 526]

Placuszki z borówkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyjątkowo smaczne i zdrowe placuszki na bazie maślanki naturalnej, mąki pszennej i borówek. Idealne na słodkie śniadanie.

Placuszki z borówkami

Składniki:

Placuszki z borówkami

na ciasto:

  • 1 szkl. maślanki naturalnej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 15 dag świeżych borówek
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczką proszku do pieczenia
  • szczypta soli

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Placuszki z borówkami

Przygotowanie ciasta:

Placuszki z borówkami
Przygotowane ciasto odstawiamy na ok 5 min

Do naczynia wlewamy maślankę naturalną, wbijamy jajko.
Mieszamy trzepaczką. Dodajemy przesianą mąkę pszenną wymieszaną z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli.
Dokładnie mieszamy ciasto, dodając borówki.
Odstawiamy na ok 5 min.

Smażenie placuszków:

Placuszki z borówkami
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju smażymy placuszki

Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Smażymy okrągłe placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony.
Usmażone placuszki podajemy cieple posypane cukrem pudrem.