slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 716]

Migdałowe tiramisu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny i aromatyczny deser. Tiramisu z płatkami migdałowymi smakuje wybornie i nadaje fajnej chrupkości. Polecam.

Migdałowe tiramisu

Składniki:

Migdałowe tiramisu

 

  • 120 g biszkoptów
  • 200 g śmietanki 36%(zimnej)
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 1/2 szkl gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cukru migdałowego
  • kakao do posypania
  • oraz: 4 pucharki

Sposób przygotowania:

Migdałowe tiramisu
Do miseczki wsypujemy kawę, cukier migdałowy i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Zimną śmietankę przelewamy do wysokiej miski, dodajemy cukier puder i miksujemy na sztywno, następnie dodajemy po łyżce mascarpone i ciągle miksujemy. 

Biszkopty przełamujemy na pół. Moczymy krótko w ostudzonym naparze kawy i na dno każdego pucharka wkładamy po dwa kawałki biszkoptów. Na biszkopty nakładamy łyżkę masy mascarpone, na masę posypujemy połową łyżki płatków migdałowych. Układamy kolejne warstwy:namoczone biszkopty, masę mascarpone, pół łyżki płatków migdałowych, namoczone biszkopty, masę mascarpone i posypujemy kakao. Schładzamy tiramisu w lodówce.

Tagi:

tiramisu deser