Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Tiramisu lekko orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Włoskie tiramisu połączone ze słodką wódką o smaku orzechowym, czyli nowa wersja chyba najlepszego deseru z Włoch.

Tiramisu lekko orzechowe

Składniki:

Tiramisu lekko orzechowe

 

  • około pół litra czarnej kawy, tyle ile wypiją biszkopty
  • 12 żółtek
  • około szklanki cukru z z prawdziwą wanilią
  • kg mascarpone
  • około 60 biszkoptów savoiardi
  • orzechowa wódka Soplica, możemy użyć innego ulubionego alkoholu np. Madery lub Amaretto
  • kakao

 

Sposób przygotowania:

Tiramisu lekko orzechowe
Zaparzamy dosyć mocną kawę w kawiarce, dodajemy do niej orzechówki do smaku. Na parze ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, powoli dodajemy wódki, ja dałam do smaku około 2 - 3 kieliszki. Następnie masę jajeczną powoli dodajemy do mascarpone i razem mieszamy. Biszkopty zanurzamy w kawie, tak by zbytnio nie nasiąkły. I układamy je w naczyniu. Przykrywamy kremem. Czynność możemy powtórzyć. Wierzch posypujemy kakao i chodzimy w lodówce.

Tagi:

biszkopt kawa