lenian

lenian

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 156]

Tiramisu wyśmienite

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tiramisu - włoski deser z kremem z serka mascarpone, rozpływa się w ustach, kaloryczny ale któż mu się oprze!

Tiramisu wyśmienite Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tiramisu wyśmienite

 

  • 5 jaj
  • 500 g mascarpone
  • 36 - 40 szt podłużnych biszkoptów (języczki)
  • 5 łyżek cukru
  • 400 ml mocnej kawy
  • 50 ml amaretto
  • łyżka cukru pudru
  • łyżka kakao

Sposób przygotowania:

Tiramisu wyśmienite
Zaparzyć kawę w ekspresie lub zrobić rozpuszczalną. Pozostawić do wystygnięcia. Żółtka jaj oddzielić od białek, wrzucić do miski i dodać cukier. Ubijać aż powstanie jasna, gęsta masa żółtkowa, następnie dodawać stopniowo mascarpone, dobrze wymieszać by nie było grudek. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i dodać do masy delikatnie mieszając. Do zimnej kawy dodać amaretto i wymieszać. Układać warstwy tiramisu zaczynając od zamoczenia biszkoptów w kawie przez chwilkę, tak aby się nie rozpadły. Układać obok siebie w formie. Na warstwę biszkoptów wyłożyć połowę kremu, wyrównać i posypać kakao. Nałożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie resztę kremu. Wierzch wyrównać i oprószyć kakao. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Tiramisu wyśmienite
Żółtka jaj oddzielić od białek, wrzucić do miski i dodać cukier.
Tiramisu wyśmienite
Układać warstwy tiramisu zaczynając od zamoczenia biszkoptów w kawie przez chwilkę, tak aby się nie rozpadły.
Tiramisu wyśmienite
Nałożyć drugą warstwę nasączonych biszkoptów i ponownie resztę kremu.

Tagi:

biszkopt kawa