SUPERPRZEPIS

Dyniowe tiramisu

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Dyniowe tiramisu Więcej zdjęć (5)

Tiramisu to pyszne, delikatne ciasto, które rozpływa się w ustach. Oczywiście, ile kucharek, tyle jest przepisów na ten pyszny deser. Osobiście zakochana jestem w dyniowej wersji tego ciasta. Polecam!

Składniki:

Dyniowe tiramisu

Dyniowy krem:

  • 1 szklanka gęstego dyniowego puree,
  • 500 gram serka mascarpone,
  • 4 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru

DODATKOWO

  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 1 szklanka mocnej, świeżo zaparzonej kawy,
  • ¼ szklanki likieru czekoladowego

ŚMIETANKA:

  • 400 ml śmietanki 30%,
  • 3 zaokrąglone łyżeczki żelatyny,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1/4 szklanki wody,
  • Cynamon do posypania

Sposób przygotowania:

Dyniowe tiramisu

ETAP 1

Dyniowe tiramisu
łączymy ze sobą składniki dyniowego kremu

KREM: Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do białości. Serek mascarpone rozcieramy w misce. Gotowy łączymy z dynią, dodając ją stopnionowo. Otrzymany dyniowy serek łączymy z ubitymi żółtkami

ETAP 2

Dyniowe tiramisu
przygotowujemy kawę z alkoholem

Zaparzoną, przestudzoną kawę łączymy z likierem.

ETAP 3

Dyniowe tiramisu
na biszkopty wykładamy krem

W tak przygotowanej kolejno maczamy z każdej strony biszkopty. Połową biszkoptów wykładamy dno przygotowanej formy. Na pierwszą warstwę biszkoptów wykładamy dyniowy krem.

ETAP 4

Dyniowe tiramisu
krem przykładamy drugą warstwą biszkoptów

Na krem wykładamy drugą biszkoptową warstwę.
Całość schładzamy.
Między czasie przygotowujemy śmietankę.

ETAP 5

Dyniowe tiramisu
gotową śmietanką wykańczamy nasze ciasto

ŚMIETANKA: Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Schłodzoną śmietankę ubijamy. Do ubitej dokładamy cukier. Gdy ten połączy się z śmietanką wlewamy żelatynę. Całość dokładnie miksujemy. Gotową śmietankę wylewany na biszkopty. Tak przygotowane ciasto ponownie wkładamy do chłodu by śmietanka zastygła.
Gotowe, schłodzone ciasto oprószamy cynamonem, porcjujemy i podajemy.