kuchenny świat

kuchenny świat

Złoty Ekspert
[Przepisów: 596]

Tiramisu z czekoladą i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie i proste ciasto na rodzinne spotkania przy kawie. Tiramisu z dodatkiem startej czekolady i czerwonej galaretki. Polecam.

Tiramisu z czekoladą i galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tiramisu z czekoladą i galaretką

Na masę :

  • 80 gram mlecznej czekolady
  • 250 gram serka mascarpone
  • 200 mililitra śmietanki 30%

Na galaretkę :

  • 0,5 litra gorącej wody
  • 1 galaretka owocowa ( 0,5 l )

Na napar kawowy :

  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej

Ponadto :

  • 24 podłużne biszkopty
  • pojemnik 22 x 13 x 12
  • folia do pojemnika

Sposób przygotowania:

Tiramisu z czekoladą i galaretką
Z kawy i gorącej wody robimy napar kawowy i odstawiamy. Do gorącej wody wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy.

Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wkładamy serek mascarpone i wlewamy śmietankę, miksujemy do połączenia. Gdy masa jest gotowa wsypujemy startą czekoladę i mieszamy przez chwilę łyżką, aż czekolada dobrze połączy się z masą serową.

Pojemnik wykładamy folią i wkładamy namoczone w naparze kawowym biszkopty. Następnie dajemy połowę masy, namoczone biszkopty, resztę masy, biszkopty i na wierzch wlewamy tężejącą galaretkę. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Tiramisu z czekoladą i galaretką
Na tarce o małych oczkach ścieramy czekoladę.
Tiramisu z czekoladą i galaretką
Śmietankę i serek mascarpone miksujemy do połączenia.
Tiramisu z czekoladą i galaretką
Startą czekoladę dodajemy do masy serowej.
Tiramisu z czekoladą i galaretką
Przygotowaną masę wykładamy na nasączone biszkopty

Tagi:

deser tiramisu