Miśka2395

Miśka2395

Kucharz
[Przepisów: 6]

Topielec 5

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasto drożdżowe. Utrzymuje świeżość nawet ponad tydzień.

Topielec 5

Składniki:

Topielec 5

 

  • 0,5 kilo mąki
  • 100g paczka drożdży
  • pół kostki masła roślinnego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

 

Sposób przygotowania:

Topielec 5
Do miski wrzucamy mąkę, jajka, drożdże, masło i wszystko zagniatamy. Ciasto wrzucamy do garnka z ciepłą wodą. Czekamy aż ciasto wypłynie(20 - 30 min). Gdy tylko wypłynie, szybko je łapiemy i wkładamy do miski obsypanej mąką.Dodajemy wcześniej namoczone w gorącej wodzie rodzynki i cukier. Na wierzch posypujemy kruszonką z mąki, miękkiego masła i cukru.