mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Karkówka z pieczarkami i topinamburem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Karkówka aromatyczna za sprawą ziół i topinambura. Pokochałam go za jego smak. Pieczony jest bardzo dobry. Polecam podawać go z mięsem zamiast ziemniaków.

Karkówka z pieczarkami i topinamburem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Karkówka z pieczarkami i topinamburem

 

  • 1 kg karkówki

 

  • 3 cebule

 

 

  • 1/2 szklanki octu winnego domowego

 

  • 4 łyżki oliwy

 

  • 1 łyżeczka soli do smaku

 

 

 

 

  • 1/2 kg topinamburu

 

 

  • natka pietruszki

 

 

Sposób przygotowania:

Karkówka z pieczarkami i topinamburem
Karkówkę pokrojoną, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, ocet winny, sól, pieprz, zioła, oliwę i dokładnie mieszam. Odstawiam na dobę do lodówki w marynacie.Na drugi dzień przekładam do brytfanny, dodaję obrany topinambur który zanurzam wcześniej na 5 minut w wodzie z octem żeby nie ściemniał.Mięso wkładam do piekarnika temp 180-200 stopni na godzinę.Podlewam wodą w między czasie.Pieczarki kroję w plastry i przesmażam na oleju.Doprawiam, solą, pieprzem i podaję z karkówką i topinamburem.
Karkówka z pieczarkami i topinamburem
pieczxarki umyte i pokrojone na desce w plastry
Karkówka z pieczarkami i topinamburem
topinanbur umyty oskrobany i przełozony do wody z octem
Karkówka z pieczarkami i topinamburem
cebula obrana i pokrojona w kostkę na desce
Karkówka z pieczarkami i topinamburem
karkówka przełozona z marynata i topinanburem do brytfanny